Ako se pisač ne uključuje, može li biti da je konektor na strujnom kabelu pokvaren?

Neispravni strujni kabeli i konektori su rijetki, ali mogući uzrok problema kada se pisač ne uključuje. Prije nego što posumnjate na kvar kabla, provjerite ima li struje na zidnoj utičnici i nema li uvjeta koji sprečavaju uključivanje pisača. Testiranje zamjenom može potvrditi je li problem u konekciji kabla.

Provjerite uvjete bez struje Tipka za uključivanje većine pisača je meka tipka koja je povezana s elektronikom pisača i ne fizički povezuje ili odspaja struju. Ovisno o marki i modelu pisača, softver može spriječiti rad tipke ako se drži prekomjerno dugo ili prekratko, ili ako su vrata ili poklopci pristupa pisaču otvoreni. Da biste ponovno pokrenuli pisač, isključite sve kabele, pričekajte barem 30 sekundi, a zatim ponovno priključite samo strujni kabel. Veći pisači mogu imati fizički prekidač za napajanje smješten ispod poklopca pristupa ili blizu strujnog kabla.

Konfiguracije napajanja Veći pisači imaju jedan strujni kabel koji ide iz zidne utičnice do stražnjeg dijela pisača. Mrežni adapter je ugrađen u pisač, a kabel može biti odvojiv ili neodvojiv. Manji pisači imaju vanjske mrežne adaptere ili kutije s transformatorima. Oni mogu biti ugrađeni u utikač na zidu, ili može postojati strujni kabel koji ide od zidne utičnice do adaptera, te tanji kabel koji povezuje adapter s pisačem. Različiti kabeli i adapter mogu biti trajno spojeni ili imati više priključaka.

Pisači s ugrađenim mrežnim adapterima Ako pisač koristi jedan kabel koji se ne može odvojiti, nije moguće testirati kabel. Ako je potvrđeno da na zidnoj utičnici ima struje i nema uvjeta koji sprječavaju uključivanje pisača, potrebno je profesionalno servisiranje. Ako je kabel odvojiv, priključak na pisaču vjerojatno je uobičajeni C13 konektor koji se također koristi za monitore i računalne uređaje. Upotrijebite drugi takav kabel kako biste utvrdili je li originalni kabel neispravan.

Pisači s vanjskim mrežnim adapterima Ako pisač koristi odvojni strujni kabel između zidne utičnice i mrežnog adaptera, drugi kabel se može koristiti kako bi se utvrdilo je li originalni kabel neispravan. Drugi mrežni adapter i kabel za nisku napetost mogu se isprobati samo ako su namijenjeni za taj isti marku i model pisača. Alternativno, adapter i kabel za nisku napetost mogu se testirati tako da se koriste s drugim pisačem iste marke i modela. Ako adapter i kabel za nisku napetost ne mogu biti testirani, mogu se odnijeti u specijaliziranu trgovinu računalne opreme. Ako na zidnoj utičnici ima električne energije i nema uvjeta koji sprječavaju uključivanje pisača, adapter ili kabel za nisku napetost su vjerojatno neispravni.

Napredno testiranje mrežnog adaptera Električni mjerač se može koristiti za potvrdu ispravnosti mrežnog adaptera i provodljivosti kabela za nisku napetost. Čest problem je prekid žica na priključku. To se može riješiti zamjenom priključka. Zamjenski priključci dostupni su u specijaliziranim trgovinama elektronike i na internetu. Da biste spriječili ozljede, opasnosti od požara i oštećenja pisača, mjerenja napona i zamjena priključaka trebaju izvoditi samo osobe s vještinama i obukom u području elektriciteta i elektronike.

Objavljeno dana