Strah od javnog nastupa

Socijalna fobija je iracionalna tjeskoba izazvana izlaganjem određenim društvenim situacijama, što dovodi do ponašanja izbjegavanja.

Specifična fobija je uporan i iracionalan strah kao odgovor na neki specifični podražaj, koji obično rezultira izbjegavanjem/povlačenjem od tog podražaja. Mogao ga je potaknuti kukac ili životinja (zoofobija), situacijom kao što je zarobljenost u zatvorenom prostoru (klaustrofobija) ili može biti strah od bolesti (patofobija).

Iako se čini stvarnim, strah od javnog govora ili glosofobija je ono što psiholozi nazivaju “društvenom konstrukcijom”. To znači da nije prirodna pojava, već rezultat nečega što je stvorilo društvo. Očekujemo da će izazvati strah i stoga izaziva strah.

Nažalost, upravo taj “strah od straha” uzrokuje produljenje problema, stvarajući začarani krug.

Moguće je da oboljeli promijeni svoj stav prema javnom nastupu i tako smanji strah. Ako možete točno shvatiti što vas plaši u javnom govoru, tada možete vidjeti što biste mogli učiniti u vezi s tim. Ova analiza će vam pomoći da promijenite svoje osjećaje.

Na primjer, ako pomisao da bi vam se ljudi mogli smijati smatrate važnim čimbenikom vašeg straha, trebali biste se zapitati kada su vam se već smijali. Ako su se smijali samo kad ste to htjeli, onda je vaš strah nestvaran. Takvo razmišljanje može napraviti pozitivnu promjenu u vašem stavu prema javnom govoru.

Objavljeno dana