Strah od budućnosti

U jednom smislu postoje tri dijela našeg života. Prošlost, sadašnjost i budućnost. Način na koji se gleda na svaki od njih ima ogromne posljedice.

Prošlost: Ako se u prošlost osvrnemo samo zbog iskustva, prošlost može paralizirati današnjicu. Mnogo puta će se naša sjećanja na događaje i rezultati tih događaja činiti relevantnima za situaciju s kojom se danas možemo suočiti, dok je u stvarnosti današnja situacija potpuno drugačija. Ako trenutni događaj tretiramo kao događaj zapamćen, vjerojatno ga nismo ispravno adresirali. Svaki problem, izazov i situacija danas zahtijeva svježi novi pogled i rješenje. Da budemo sigurni, možemo upotrijebiti pogled na prošla iskustva za prijedloge, ali današnje rješenje uvijek će biti drugačije.

Budućnost: Budućnost nije stvarna. Jedna od najvećih kočnica punom životu je provođenje neumjerene količine vremena brinući se o budućnosti. Mnogi ljudi strahuju od nepoznate budućnosti zbog koje je nemoguće živjeti danas. To posebno vrijedi za one koji posluju za sebe. Kada netko započinje s poslovanjem, bez prihoda, kupaca i troškova pokretanja koji iscrpljuju financijske rezerve, strah od budućnosti može biti neodoljiv. Zapravo, ovaj strah može lako onesposobiti osobu do te mjere da se ništa ne može učiniti zbog scenarija ‘što ako’ koji se razvijaju iz vizija užasnog neuspjeha koji će sigurno doći.

Što ako – ne uspijem? Što ako se – ne pojave kupci? Što ako – ostanem bez novca? Što ako?

Lijek za strah od budućnosti je stalno podsjećati sebe da živi u sadašnjem trenutku što je više moguće. Izazovno je u potpunosti se usredotočiti na ono što se trenutno događa. Kada se bankovni računi smanjuju, kupci i klijenti sporo dolaze, a intuicija je ekstrapolacija trenutnih uvjeta u budućnost, strah ima otvor i iskoristit će ga u potpunosti!

U vremenu koje je potrebno za promišljanje procesa i stvaranje ove izmišljene budućnosti, strah ulazi u život i stvara kaos. Ono što je uistinu tužno je to što će mnogi stvoriti tu izmišljenu budućnost jer u nju već vjeruju. Oni će nesvjesno donositi odluke kako bi tu budućnost ostvarili.

Sadašnjost: Sadašnjost je svakodnevni dar koji nam iz Svemira šalje iz minute u minutu. Sadašnjost treba cijeniti, maziti i paziti.

Moguće je prekinuti ovaj začarani krug straha temeljen na nerealnim projekcijama stvari koje bi se mogle dogoditi.

Shvatite proces. Budite svjesni kada vam se to događa. Stvorite budućnost kakvu želite u svojim mislima. Napravite plan za postizanje svoje budućnosti. Što biste morali učiniti da to postane stvarnost? Radite na svom planu. Mjerite svoj napredak i prilagodite svoj plan. Imajte vjere u sebe i Univerzalne zakone koji će vam doći u pomoć. Ostanite u sadašnjem trenutku.

Biti prisutan je proces učenja. Jednostavno postojanje je prvi korak u tom procesu. Biti ono što vam je ugodno i raditi ono što volite pruža vrlo dobar temelj za snagu potrebnu za uklanjanje straha od budućnosti i vjeru u sadašnjost.

Objavljeno dana