Kako optimizirati slike za web stranicu i tražilicu?

Optimizacija slika za vašu web stranicu i tražilice je važan korak koji pomaže u poboljšanju performansi vaše web stranice i povećanju vidljivosti u rezultatima pretraživanja. Evo nekoliko detaljnih koraka koji možete poduzeti kako biste optimizirali slike za svoju web stranicu:

Kompresiranje slika je ključno za optimizaciju slika za web. Kompresija smanjuje veličinu datoteke slike, što pomaže u smanjenju vremena učitavanja stranice. Postoje različiti alati za kompresiju slika, poput Photoshopa ili online alata kao što je TinyPNG.

Različiti formati slika imaju različite prednosti i nedostatke. JPG je dobar za fotografije jer ima dobru kompresiju i širok raspon boja, dok PNG je bolji za slike sa transparentnim pozadinama. GIF se koristi za animirane slike. Izaberite format koji je najprikladniji za vašu web stranicu i koji će pomoći u smanjenju veličine datoteke.

Alt atribut se koristi za opisivanje slike i pomaže tražilicama da shvate o čemu se radi na slici. Alt atribut također pomaže korisnicima sa slabijim vidom da razumiju sadržaj slike. Osigurajte da svaka slika na vašoj web stranici ima precizan i opisni alt atribut.

Podesite veličinu slika na odgovarajuću veličinu za vašu web stranicu. Prevelike slike će usporiti učitavanje stranice, što će negativno utjecati na performanse vaše web stranice i korisničko iskustvo. Osigurajte da su slike odgovarajuće veličine za svoju poziciju na stranici i da se učitavaju brzo.

Imena datoteka slika trebaju biti opisna i relevantna za sadržaj slike. Umjesto da koristite generička imena poput “slika1.jpg”, koristite opisna imena poput “crveni-auto.jpg” kako bi tražilice bolje razumjele sadržaj slike.

Lazy loading je tehnika koja omogućuje učitavanje slika samo kada su potrebne, što pomaže u smanjenju vremena učitavanja stranice. To se često koristi za slike koje se nalaze dolje na stranici i koje korisnik možda neće vidjeti odmah.

Osigurajte da su slike prilagodljive različitim veličinama ekrana i uređaja. Ovaj korak će pomoći da se vaša web stranica lako pregledava na različitim uređajima i omogućiti bolje korisničko iskustvo.

Dodajte slike u vaš sitemap kako bi tražilice lakše pronašle slike na vašoj web stranici. Ovo će pomoći tražilicama da bolje razumiju strukturu vaše web stranice i da bolje pozicioniraju vašu web
stranicu u rezultatima pretraživanja.

Ako želite da vaše slike budu vidljive i na društvenim mrežama, optimizirajte ih i za tu svrhu. To uključuje korištenje opisnih naslova i opisa, te odgovarajuće veličine slike za društvene mreže.

redovito ažurirajte slike na vašoj web stranici kako bi ostale relevantne i privlačne za korisnike. Ovo će također pomoći u održavanju performansi vaše web stranice i povećanju vidljivosti u rezultatima pretraživanja.

Optimizacija slika za web-stranicu i tražilice može biti vremenski zahtjevan proces, ali to će se isplatiti u krajnjem cilju. Pobrinite se da redovito provjeravate i ažurirate slike na vašoj web stranici kako biste održali dobre performanse i povećali vidljivost u rezultatima pretraživanja.

Objavljeno dana