Koji su najzdraviji recepti s kvinojom za brzi ručak?

Kvinoja je superhrana koja je osvojila srca mnogih ljubitelja zdrave prehrane. Ova sjemenka, koja se često pogrešno doživljava kao žitarica, bogata je proteinima, vlaknima i mnogim hranjivim tvarima. Pored toga, kvinoja se vrlo lako priprema i prilagođava različitim receptima, što je čini idealnim izborom za brzi ručak. U nastavku donosimo nekoliko najzdravijih recepata s kvinojom koje možete spremiti u kratkom vremenu, a istovremeno uživati u ukusnom obroku.

Kvinoja s pečenim povrćem

Pečeno povrće s kvinojom savršena je kombinacija koja će zadovoljiti i najizbirljivije nepce. Za ovaj recept, potrebno vam je nekoliko osnovnih sastojaka: kvinoja, sezonsko povrće (mrkva, tikvice, paprika, brokula) i maslinovo ulje.

Prvo, skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju. Dok se kvinoja kuha, operite i nasjeckajte povrće na kockice. Stavite povrće u posudu za pečenje, prelijte s malo maslinovog ulja, posolite i popaprite po želji. Pecite u pećnici na 200°C oko 20-25 minuta, dok povrće ne postane zlatno. Kada je sve gotovo, pomiješajte pečeno povrće s kuhanom kvinojom i dodajte malo svježeg limunovog soka za dodatnu svježinu. Ovaj ručak možete poslužiti i hladan, što ga čini savršenim za ponijeti na posao.

Kvinoja s tunjevinom i avokadom

Ova kombinacija je ne samo zdrava, nego i iznimno hranjiva. Da biste pripremili ovaj brz ručak, potrebno je zakuhati kvinoju i ostaviti je da se ohladi. Dok se kvinoja hladi, otvorite konzervu tunjevine i ocijedite je. Avokado nasjeckajte na kockice i pomiješajte s malo limunovog soka, kako bi ostao svježe zelene boje.

U zdjelu dodajte ohlađenu kvinoju, tunjevinu, avokado i malo sitno nasjeckanog crvenog luka. Sve dobro promiješajte, začinite solju, paprom i možda malo origana ili majčine dušice. Ovaj ručak je izvrstan za forme proteinima i zdravim masnoćama koje nudi avokado, a možete ga poslužiti i kao nadjev za tortilje ili u sendviču.

Kvinoja salata s piletinom

Ova salata je odličan izvor proteina i savršena je za one koji vole lagane, ali zasitne ručkove. Pripremite kvinoju kao i obično, a zatim na tiganju ispecite pileća filete prethodno marinirane u maslinovom ulju, limunovom soku i začinima po želji. Kada je piletina gotova, narezujte je na tanke trakice.

U velikoj zdjeli pomiješajte kvinoju, pečenu piletinu, nasjeckani krastavac, cherry rajčice i malo rukole. Prelijte s prelivom od maslinovog ulja, limunovog soka, soli i papra. Ova salata se može uživati odmah, ali je još ukusnija kada odmori nekoliko sati u hladnjaku, jer se okusi bolje prožmu.

Kvinoja s orašastim plodovima i suhim voćem

Za nešto sladije, probajte kvinoju s orašastim plodovima i suhim voćem. Ovaj recept može poslužiti kao brzi ručak ili kao lagana užina. Okupite orahe, bademe, suhe marelice i grožđice. Nakon što skuhate kvinoju, pustite je da se ohladi.

U velikoj zdjeli pomiješajte kvinoju, nasjeckane orašaste plodove, suhe marelice i grožđice. Prelijte sa malo meda ili javorovog sirupa te dodajte cimet za dodatnu aromu. Ova slastica je zdrava, slatka i prepuna hranjivih tvari, savršena za energičan dan.

Svi ovi recepti s kvinojom su brzi, zdravi i jednostavni za pripremu. Osim što su nutritivno bogati, pružaju i mnogo varijacija u okusu i teksturi. S kvinojom u glavnoj ulozi, vaš ručak može biti ne samo ukusan, već i prepun vitalnih sastojaka koji će vas osnažiti i napuniti energijom kroz cijeli dan. Uživajte u pripremi i konzumaciji ovih zdravih jela!

Objavljeno dana